‘We maken woningcorporaties beter zichtbaar voor studenten’
3 minuten leestijd
De corporaties in samenwerkingsverband Zuidwestsamen (ZWS) en HZ University of Applied Sciences (HZ) gaan de komende 5 jaar intensiever samenwerken. Het doel is om de regio te versterken en jonge mensen voor de regio te behouden. Hoe gaan ze dat doen?
Reinier de Jonge
Directeur-bestuurder Woongoed Middelburg
‘We willen jonge mensen in de regio houden’
‘De meeste studenten hebben geen idee wat woningcorporaties precies doen, terwijl wij dagelijks bezig zijn met grote sociale, technische en economische uitdagingen. De samenwerkingsovereenkomst met Hogeschool Zeeland biedt ons gelegenheid om woningcorporaties zichtbaarder te maken en bij jong talent onder de aandacht te brengen.
We hebben concrete afspraken gemaakt. Zo hebben we jaarlijks structureel 4 stageplekken en leveren we praktijkvraagstukken aan voor projectweken, zodat studenten met realistische problemen aan de slag gaan. Daarnaast zitten we in adviescommissies om opleidingen beter af te stemmen op de praktijk. Ook bieden we docenten gelegenheid om werkervaring bij ons op te doen, zodat ze meer inzicht krijgen in ons werkveld.
Verbinding
De samenwerkingsovereenkomst loopt 5 jaar. We overleggen regelmatig om ervoor te zorgen dat we onze afspraken ook realiseren en we bij elkaar betrokken blijven. De mensen van HZ Nexus helpen ons daar bij. Dat is het platform dat onderwijs en bedrijfsleven met elkaar verbindt.
Voor ons is dit een begin. Misschien gaan we ook samenwerken met regionale mbo’s. Ook die studenten zullen we in de toekomst hard nodig hebben om onze taak als woningcorporaties te kunnen blijven uitvoeren. Het is fijn om op die manier eraan bij te dragen dat jonge mensen bij ons in de regio willen blijven wonen.’
Pieter-Bart Visscher
Teamleider HZ Nexus, HZ University of Applied Sciences
‘We moeten elkaars werelden beter gaan begrijpen’
‘Bij Hogeschool Zeeland willen we met praktijkgericht onderwijs en onderzoek bijdragen aan een betere wereld. Samenwerken met maatschappelijke partners vinden we daarbij heel belangrijk. Woningcorporaties werken aan vraagstukken op technisch, sociaal-maatschappelijk en economisch vlak. Dat raakt aan ongeveer al onze studierichtingen.
De samenwerking geeft onze studenten de kans om woningcorporaties te leren kennen en aan echte casussen te werken. Ook hebben we lectoraten die samen met de corporaties onderzoek doen naar bijvoorbeeld biobased bouwen en de energietransitie. Het is een samenwerking in 2 richtingen: wij kunnen corporatiemedewerkers deeltijdopleidingen en incompanytrainingen aanbieden, bijvoorbeeld op het gebied van hrm, leiderschap en management.
We werken er als partners aan elkaars werelden beter te gaan begrijpen. Als opdrachtgever maak een corporatie deel uit van het leerproces van studenten. Soms gaat er iets mis – dat hoort erbij. Voor snelle resultaten kun je beter een consultant inhuren. Met studenten aan de slag willen vraagt wat meer geduld. Uiteindelijk levert dat vaak verrassende inzichten op.
Een mooi voorbeeld is de minor Vitale samenleving waarin studenten uit verschillende studierichtingen samenwerken aan complexe problemen, zoals de eiwittransitie, gezond ouder worden of energiearmoede. Die vraagstukken worden bijvoorbeeld door woningcorporaties aangedragen. Zo ontstaat contact tussen woningcorporaties en studenten . Het zou zo maar kunnen dat studenten daardoor een baan bij een corporatie in de regio vinden en zich in Zeeland settelen.’
Jan-Kees Wielard
Vastgoedbeheerder bij Beveland Wonen
‘Ik draag graag bij aan oplossingen voor mijn regio’
‘Tijdens mijn studie bouwkunde heb ik verschillende stages gelopen. Die bij woningcorporaties vond ik veruit het leukst. Ik kwam erachter dat corporaties grote maatschappelijke impact hebben: ze beheren 30% van de woningen in Nederland. Ze houden zich niet alleen bezig met de ontwikkeling van vastgoed, maar beheren dat vastgoed ook nog eens voor minstens 50 jaar. Superinteressant vond ik dat!
Ik merk dat voor studenten de woningcorporatiesector nog heel onbekend is. Ik vind het daarom een goed idee dat woningcorporaties en Hogeschool Zeeland meer gaan samenwerken. In opleidingen zoals bouwkunde zou er best wat meer aandacht mogen zijn voor woningcorporaties. Het is belangrijk dat studenten weten dat ze in de eigen regio terechtkunnen voor interessante studies, stages en banen.
Gastlessen
Na mijn studie ben ik direct bij Beveland Wonen aan de slag gegaan. Ik focus nu eerst op beheer en onderhoud; dat is de basis van het woningcorporatievak. Daar wil ik alles over leren. In de toekomst wil ik me meer richten op nieuwbouw en ontwikkeling. Als HZ vervolgopleidingen of bijscholing op dat gebied aanbiedt, ben ik daar zeker in geïnteresseerd.
Ik hoef hier niet weg; Zeeland is mijn thuis. Ik draag graag bij aan huisvestingsoplossingen en de leefbaarheid in onze regio. De rol van woningcorporaties wordt alleen maar groter. Gastlessen geven op HZ? Lijkt me geweldig!’
Meer lezen over samenwerken? Aedes heeft hierover verschillende handreikingen beschikbaar met tal van praktijkvoorbeelden.