Buitenkijken

Kunst om brandveiligheid te verbeteren

 

  1 minuten leestijd

Het begon met een actie van woningcorporatie Vivare om de brandveiligheid van woningcomplexen te verbeteren. Huurders maken gemeenschappelijke ruimtes in complexen graag wat gezelliger met zithoekjes in de hal, en planten en schilderijtjes in de gangen. Helaas staat dat brandveiligheid letterlijk in de weg.

Door bewoners te betrekken bij de oplossing kun je brandveiligheid blijvend onder de aandacht houden, was het idee. Daarom liet Vivare huurders samen met een kunstenaar nadenken over muurschilderingen. Daarmee is de aanblik van de gemeenschappelijke binnenruimte een stuk gezelliger. En komen huurders minder snel in de verleiding om er spullen neer te zetten.

‘Positieve aandacht voor leefregels’


Bewoners kregen inspraak over het ontwerp en voelden zich daardoor betrokken. De reacties waren zo positief, dat Vivare besloot ook een muurschildering aan de buitenkant van de flat te laten aanbrengen. Vivare heeft duidelijke leefregels voor de huurders rondom veiligheid. Aan die regels koppelt Vivare nu positieve acties, zoals de muurschilderingen en stimuleert mensen om zorg te dragen voor hun eigen omgeving.

Muurschildering flat Vivare
Muurschildering flat Vivare

Foto’s: Goedele Monnens

Wil je elk kwartaal Aedes-Magazine in jouw inbox?

Gerelateerde artikelen