Hoe kom je erachter wat er leeft bij inwoners en wat er volgens hen moet gebeuren? Dat kan met een burgerberaad – een innovatieve vorm van democratie, die de laatste jaren aan populariteit wint. Onder meer de provincie Gelderland en de gemeente Schagen organiseerden een burgerberaad. Wat zijn hun ervaringen? En zou een burgerberaad ook iets zijn voor woningcorporaties?
‘Even’ een burgerberaad organiseren zit er niet in. Deze vorm van participatie heeft namelijk nogal wat voeten in de aarde. Als (semi)overheid breng je een groep van 80 tot misschien wel 250 mensen samen, die een goede afspiegeling moet vormen van de grotere groep die je wilt betrekken bij een onderwerp. Die groep praat een paar maanden lang intensief over een bepaald onderwerp.
‘Een burgerberaad is geschikt voor een ingewikkeld vraagstuk dat op meerdere manieren kan worden opgelost’, vertelt Aycha Kleingeld. Ze is adviseur klimaat bij de provincie Gelderland, was projectleider bij het Gelderse burgerberaad dat zo’n anderhalf jaar geleden plaatsvond en maakte meerdere burgerberaden van nabij mee.
Het Gelderse burgerberaad draaide om de herijking van het Klimaatplan van de provincie, met als centrale vraag: welke kerndilemma’s zien jullie bij de klimaatopgave en op welke manieren kunnen we die aanpakken en keuzes maken waar jullie achter staan?
Praten tot ze het eens zijn
Een burgerberaad begint bij een goede selectie van deelnemers, zegt Kleingeld. Gelderland deed dat in stappen (zie kader). Een proces van een paar maanden volgde, waarin deelnemers met elkaar en met deskundigen in gesprek gingen. Dat resulteerde in 44 deeladviezen, verdeeld over 14 thema’s.