Column

‘De buurt heeft een mooie sound’

Vincent Bijlo, cabaretier en schrijver

  1 minuten leestijd

Vincent Bijlo

Vorig jaar heb ik een paar dagen rondgelopen in de Van der Pekbuurt in Amsterdam-Noord om in opdracht van Arcam, het Architectuur Centrum Amsterdam, een podwalk op te nemen. Een podwalk ja, ik wist ook niet dat het woord bestond voordat ik er aan begon.

Het is een podcast en een walk tegelijk. Je luistert naar de podcast terwijl je door de buurt walkt, loopt. En als je dan luistert, hoor je Thomas en mij. Thomas is mijn sidekick, podwalks moeten sidekicks hebben vind ik. Thomas is mijn ogen, hij vertelt mij hoe de buurt er uit ziet.

Dorps, dat is het, dorps en toch in de stad. Tuindorps eigenlijk, deze buurt is het eerste tuindorp van Amsterdam, opgeleverd in 1926. Van der Pek was net als mijn overgrootvader H. P. Berlage een sociaal bewogen architect. De beide heren hebben elkaar ook gekend. Bouwen is dienen, was hun adagium.

‘Bouwen is dienen’


De buurt heeft een mooie sound, dat komt door de vele korte straatjes en pleintjes en door het grote aantal verschillende soorten bomen dat er staat. Er is een zeer actieve huurdersvereniging die corporatie Ymere het vuur na aan de schenen legt en knokt voor het behoud van de buurt die, stelt men op de website ‘met liefde gebouwd is, maar niet met liefde wordt onderhouden’. Het gaat de huurdersvereniging aan het hart dat er steeds meer huizen, ooit bedoeld voor mensen die het niet breed hebben, nu voor hoge prijzen als koophuis van de hand gaan.

Maar toch heeft dat ook, dat zullen zelfs de woedendste mensen toegeven, zo zijn voordelen. Er is een gemengde, vitale buurt ontstaan en het is er een stuk beter wonen dan pakweg 20 jaar geleden.

Al die verschillende mensen die er wonen komen in onze podcast aan het woord. Ze geven mij de indruk dat, ondanks dat het lang niet altijd botert tussen beide partijen, de corporatie en de bewoners er samen in slagen de buurt te maken tot een plaats waar het leuk wonen is, waar mensen elkaar kennen en waar veel gelachen wordt.

Zelf de route door de Van der Pekbuurt in Amsterdam wandelen?
De podwalk is te downloaden voor 5 euro.

Foto: Werry Crone

Wil je elk kwartaal Aedes-Magazine in jouw inbox?

Gerelateerd