Om buurtbewoners met een kleine portemonnee te helpen heeft Sandra Honcoop een ruilhuisje in haar voortuin in de Leidse Slaaghwijk.
Ze zet er allerlei levensmiddelen en toiletartikelen in die ze deels zelf inkoopt. Ook regelt ze donateurs onder bewoners en (lokale) winkels die producten aanleveren. Bewoners kunnen een product dat zij niet nodig hebben ruilen voor een ander product uit het ruilhuisje. Sandra: ‘Ik weet hoe het is om moeite te hebben met rondkomen en vind het fijn dat ik nu iets kan betekenen voor anderen.’
Foto: Winand Stut
Het ruilhuisje bleek zo’n succes, dat het letterlijk uit zijn voegen barstte. Toen woningcorporatie Portaal - die veel woningen in de wijk beheert, waaronder het appartement van Sandra - hierover hoorde, heeft hun wijkverbinder Raymond Bink een groter ruilhuisje voor Sandra gemaakt van reststukken hout. Het nieuwe grotere ruilhuisje is inmiddels in goed gebruik.
Maar liefst een kwart van alle Nederlandse huurders, oftewel 800.000 huishoudens, heeft moeite om de rekeningen te betalen. Vaak redden ze het net aan om rond te komen, maar dan moet bijvoorbeeld de wasmachine niet kapotgaan. Goedkoper wonen kan niet. In deze aflevering van de Aedes-podcastserie ‘Meer dan een huis’ verkent presentator Quintin Wierenga de sluipende betaalbaarheidscrisis met Arjan Vliegenthart, directeur van het NIBUD, en Johan Conijn, directeur woningcorporaties bij Finance-Ideas.