Ook voor de toekomst
Maar Mooiland kijkt ook naar de energierekening op langere termijn, met gasloze (sloop-)nieuwbouw en renovatie en verduurzaming van bestaand vastgoed. Daarbij willen ze liever zo veel mogelijk woningen met een slecht energielabel verbeteren, dan een klein aantal bijna energieneutraal maken. ‘Dat kost namelijk veel werk, geld en tijd’, zegt Norbert Puttman, teammanager Vastgoedprojecten bij Mooiland.
Om zo veel mogelijk huurders te laten profiteren van verduurzaming, en daarmee van een lagere energierekening, heeft Mooiland 7 jaar geleden besloten om in te zetten op verbetering van energielabels. Die strategie loont. Mooiland, dat voornamelijk in de kernregio's Noordoost-Brabant, Apeldoorn, Arnhem en Nijmegen ongeveer 22.000 woningen verhuurt, heeft de afgelopen 4 jaar 4.000 woningen verduurzaamd. Tot 2035 moeten daar ruim 8.000 bijkomen, naast nog eens 4.400 gasloze (sloop-)nieuwbouwwoningen. Puttman: ‘We willen iedere bewoner een comfortabele, betaalbare woning bieden. Bijvoorbeeld door de energierekening omlaag te brengen. En dus verduurzamen we ons vastgoed.’
Appartementencomplex Ortduynen in Den Bosch is daar een goed voorbeeld van. Het voormalige zorgcomplex telt 99 levensloopbestendige woningen, waar vooral veel senioren wonen. Puttman was projectmanager voor de verduurzaming van de verouderde woningen. Er kwamen zonnepanelen en warmtepompen op het dak en een nieuw ventilatiesysteem.