Slimmer en beter voor elkaar

Vernieuwende praktijkvoorbeelden

Woningcorporaties werken aan goed en betaalbaar wonen in Nederland. Dat doen zij door samen te werken en te innoveren. In deze editie voorbeelden uit de regio Breda, Hilversum en Hoorn/Purmerend/Monnickendam:

  2 minuten leestijd

Huurders met eigen budget

Alwel

Studenten (ver)bouwen huis

de Alliantie

BurenHulp.nu

Intermaris

Huurders met eigen budget

Zonnepanelen, flexwoningen, preventief onderhoud, een maatwerkfonds voor kwetsbare huurders. Onder andere daaraan besteedden 3 Brabantse huurdersorganisaties het eigen budget van €12 miljoen. Dat kregen zij in 2018 bij het ontstaan van corporatie Alwel na een fusie.

Die fusie leverde een besparing op van €12 miljoen in de eerste 5 jaar. Alwel maakte de 3 huurderorganisaties eigenaar van dit ‘fusiemeerwaarde-budget’. CHAB in Breda, HBV in Etten-Leur en HAR in Roosendaal kozen in afstemming met de ‘eigen’ gemeente, de achterban en Alwel de volkshuisvestelijke bestedingsdoelen voor het geld.

‘Met een eigen investeringsruimte is onze positie veel gelijkwaardiger’, zegt Johan van der Smissen van HBV. Zowel de huurdersorganisaties als Alwel zetten deze vorm van participatie nieuwe stijl de komende 4 jaar door met een nieuw budget.

Illustratie huurders met eigen budget

Meer informatie?

Mail Rob van Son, Alwel Roosendaal.
Of lees meer over huurders met eigen budget op de website van Alwel.

Studenten (ver)bouwen huis

In Hilversum deden leerlingen van vmbo, mbo en roc praktijkexamen door een woning van corporatie de Alliantie in 12 weken volledig te verduurzamen.

‘Het is een mooi project voor jonge mensen om gevoel te krijgen met de bouwwereld en techniek’, zegt Ben Raven projectleider Bouwhuis bij de Alliantie Gooi en Vechtstreek. De corporatie stelt hiervoor al 15 jaar huizen beschikbaar en maakt het financieel mogelijk om dit project in stand te houden.

Jaarlijks zijn er 2 Bouwhuis-projecten. De ene woning wordt gerenoveerd en verduurzaamd door leerlingen van Hilfertsheem College en College De Brink onder begeleiding van een mbo-student. De andere woning wordt toekomstbestendig gemaakt met een RocvA mbo-student en gevorderde leerlingen die een opleiding volgen bij Bouwmensen. Dit was de 27stekeer dat leerlingen op deze manier praktijkexamen deden.

Illustratie Studenten (ver)bouwen huis

Meer informatie?

Mail Ben Raven, projectleider van het Bouwhuis-project bij de Alliantie. Of lees meer over Bouwhuis op de website van de Alliantie.

BurenHulp.nu

Inwoners van Hoorn, Monnickendam en Purmerend kunnen sinds anderhalf jaar via een speciale website burenhulp vragen of aanbieden.

De website is een samenwerkingsproject van woningcorporatie Intermaris en VrijwilligersNH. De corporatie wil met BurenHulp mensen in de buurt bij elkaar brengen. Bewoners kunnen hulp vragen of bieden bij incidentele klusjes in en om huis, bij de administratie, of boodschappen doen.

De website is er ook voor sociaal contact zoals samen een spelletje doen of wandelen. VrijwilligersNH brengt de vragers en aanbieders met elkaar in contact.

Illustratie BurenHulp.nu

Meer informatie?

Mail met Edy Klaassen van Intermaris.
Of lees meer over Burenhulp op de website van Intermaris.

Illustraties: Wolter Top

Wil je elk kwartaal Aedes-Magazine in jouw inbox?

Gerelateerde artikelen