Er zijn honderdduizenden nieuwe huizen nodig. Om alle mensen die geen betaalbaar huis kunnen vinden niet in de kou te laten staan. Ik vertel u niks nieuws en we weten dat al best een tijdje. Gelukkig wordt er weer naar corporaties gekeken om hieraan een grote bijdrage te leveren.
Heel bewust sprak minister De Jonge recent in de Kamer dan ook consequent over woningbouwcorporaties. En corporaties staan klaar om hun nieuwbouwproductie te verhogen, liever gister dan vandaag.
Natuurlijk zien en merken ook wij de veelbesproken tegenwind: hogere bouwkosten, een hogere rentestand, economische krimp en investeerders die waarschuwen zich terug te trekken. Maar we mogen ons hierdoor niet uit het veld laten slaan. Zo snel mogelijk nieuwe huizen bouwen is geen keuze. Het is een dure verplichting.
Die voelen wij voor al die mensen die zijn aangewezen op een betaalbare huurwoning. Corporaties willen én kunnen juist voor hen stevig investeren. Ook tegen de conjunctuur in; dat is bij uitstek het unieke van corporaties.
‘Wie nu niet wil bouwen, laat zijn beurt voorbij gaan’
Dat betekent ook dat corporaties heel bewust hun grenzen moeten willen opzoeken. Maar dat kunnen we niet alleen: ook Rijk, provincies en gemeenten zijn aan zet. Harde bouwlocaties zijn de bottleneck en daarom zijn de woondeals in alle 37 regio’s zo belangrijk. Als we willen versnellen, moeten voor corporaties voldoende locaties tegen sociale grondprijzen beschikbaar komen.
Wie nu niet wil bouwen ‒ om te wachten op betere tijden met een hoger rendement ‒ laat zijn beurt voorbij gaan. Wat mij betreft mag de minister daarin nog meer regie nemen. Dwing maar af dat de bouw echt start zodra locaties zijn aangewezen en vergunningen zijn verleend.
‘Projectontwikkelaars en investeerders spreek ik aan op hun verantwoordelijkheid’
En als bouwplannen voor duurdere huur- of koopwoningen nu niet haalbaar zijn: haal in planningen de bouw van sociale huurwoningen dan naar voren. Kijk wat corporaties nu kunnen doen om in het gat te springen in de middenhuur als marktpartijen zich terugtrekken.
En projectontwikkelaars en investeerders spreek ik aan op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. De bomen groeien niet meer tot in de hemel, maar gestage groei kan óók heel wat opleveren. Zeker voor iedereen die op een goed huis wacht.
Kijk ook eens bij het onderwerp Nieuwbouw op Aedes.nl.
Of lees over de meest recente rapportage van de Taskforce Nieuwbouw op Aedes.nl.