Hayat en haar vriend ondertekenden begin februari met woningcorporatie Woonbedrijf een huurcontract voor een eigen sociale huurwoning.
‘Het was heel spannend, maar met hulp van de juiste organisaties zijn we aan onderdak geholpen. Ik was zwanger en kon echt niet thuis blijven wonen. Mijn vriend woonde in die tijd op kamers in Den Haag. Een omgeving met verslaafden, slecht onderhouden woningen en overal muizen. Geen ideale plek om te slapen, laat staan om een kind op te voeden.
We wilden echt heel graag woonruimte vinden voor ons en de baby, maar ondanks alles wat we hebben geprobeerd, lukte het niet. Ondertussen groeiden de baby en mijn buik maar door. Ook had ik medische problemen, zoals een wisselende bloeddruk. Dankzij bemiddeling via het Jongeren Informatie Punt in Den Haag was er opeens een kans. We kwamen in de loop van 2022 in contact met de gemeente Eindhoven en opvangorganisatie Neos. We konden tijdelijk terecht in een huisje op een vakantiepark.
‘In het tijdelijke appartement ging het meteen beter’
Vervolgens zaten we in een traject voor ondersteund wonen in een tijdelijk appartement, met een proeftijd van een half jaar. Het ging gelijk beter: mijn vriend vond binnen een week werk in Eindhoven en de band met mijn familie werd via de bemiddeling ook verbeterd. De proeftijd ging dus goed en via stichting DOOR! kregen we een tijdelijke woning toegewezen. Deze stichting helpt mensen die een zware en moeilijke fase in hun leven doormaken bij de doorstroom naar een reguliere woning.
Sinds 1 februari is het nu echt onze eigen huurwoning. Zo fijn! We hebben er inmiddels nog een kleintje erbij, ook een meisje. Alles is gelukkig goed gekomen. We voelen ons helemaal op onze plek.’
Een eigen thuis is het beste startpunt voor het werken aan herstel en het opbouwen van een (nieuwe) toekomst. Vanuit die overtuiging maakten het Leger de Heils samen met Valente, Aedes en de Nederlandse ggz het Valentijnsmanifest: Waarom wonen werkt!.
Tekst: Martijn Houwerzijl, foto: Vincent van den Hoogen