Slimmer en beter voor elkaar

Vernieuwende praktijkvoorbeelden

Woningcorporaties werken aan goed en betaalbaar wonen. Dat doen zij door samen te werken en te innoveren. Dit keer voorbeelden uit Helmond, Alphen aan den Rijn en Steenwijk.

  2 minuten leestijd

Slimme groene daken

Helmond

Sneller repareren

Alphen aan den Rijn

Mantelzorgwoningen

Steenwijk

Slimme groene daken

In Helmond West wekken daken energie op en dragen ze bij aan de biodiversiteit.

Woningcorporatie woCom plaatste op hellende daken van bestaande woningen niet alleen zonnepanelen maar ook biobased trays vol plantjes en kruiden. Tussen dat groen staan insectenhotels en in de dakgoot zitten vogel- en vleermuiskasten. Daardoor wekken deze ‘ROEF’-daken niet alleen energie op, maar verbeteren ze de biodiversiteit en voorkomen ze – door een slim waterbufferingssysteem – wateroverlast en hittestress. Ook aan de binnenkant is er volop verduurzaamd. Naast een nieuwe badkamer, toilet en keuken kregen de woningen een hybride warmtepomp en betere isolatie.

Illustratie groen dak

Meer informatie?
Mail Barry van der Eijk van woCom in Helmond.
Of bekijk het filmpje over groene daken.

Sneller repareren

Bij corporatie Woonforte in Alphen aan den Rijn hebben ze in samenwerking met de huisaannemers de doorlooptijd van reparatieverzoeken drastisch ingekort.

Onder begeleiding van DURVT gingen ze bij Woonforte aan de slag met de voortgangsbewaking van de opdrachten aan aannemers, het reduceren van offertes en het verbeteren van de intake van reparatieverzoeken. Het heeft een nieuwe manier van samenwerken opgeleverd die meer werkplezier en invloed oplevert en minder administratieve rompslomp. Ook de huurders zijn er blij mee: ze scoren de reparatieafhandeling tegenwoordig gemiddeld een dikke 8.

Illustratie snelle-reparaties

Meer informatie?
Mail Jan Hulsbergen van Woonforte in Alphen aan den Rijn.

Mantelzorgwoningen

Bewoners in Steenwijk die mantelzorg krijgen én geven kunnen als koppel voorrang krijgen op een mantelzorgwoning van Woonconcept.

In de wijk De Gagels renoveert en verbouwt de corporatie 8 beneden-bovenwoningen tot zelfstandige woningen. Een deel van de woningen worden verhuurd als mantelzorgwoning. Een zorgkoppel van hulpbehoevende en hulpgever wonen in een zelfstandige beneden- en bovenwoning. De benedenwoning is rollatortoegankelijk. Dit concept past goed bij de behoefte van de buurtbewoners aan ‘omzien naar elkaar’, bleek uit een buurtenquête. De woningen zijn straks energieneutraal en voorzien van een lucht/water warmtepomp en zonnepanelen.

Illustratie mantelzorgwoning

Meer informatie?
Mail Jolien Marinus van Woonconcept in Steenwijk.

Illustraties: Wolter Top

Wil je elk kwartaal Aedes-Magazine in jouw inbox?

Gerelateerde artikelen