Buitenkijken

Hout en stro

  1 minuten leestijd

Martine en Jan wonen met veel plezier in hun ecologische woning in Exloo. Woningcorporatie Woonservice bouwde hun huis zoveel mogelijk van natuurlijke materialen.

Een houtskeletconstructie is gevuld met stro voor de isolatie en aan de buitenkant afgewerkt met inlands Larikshout. Stro en hout leggen CO2 vast en isoleert stro heel goed tegen kou en geluid. De woningen zijn gasloos en voorzien van een warmtepomp. De begane grond heeft vloerverwarming. En op het dak liggen 8 zonnepanelen. De corporatie experimenteert met ecologisch bouwen uit overtuiging dat dat nodig is voor een duurzame toekomst. Voorwaarde voor dit soort experimenten is wel dat de woningen betaalbaar zijn, een gezond leefklimaat hebben en comfortabel om in te wonen. Vorig jaar ontvingen Daad Architecten en Woonservice de Drentse architectuurprijs voor het woningontwerp.

Ecologische woning in Exloo
Ecologische woning in Exloo
Ecologische woning in Exloo

Ben je bezig met biobased materialen en bouw je aan circulaire ketens of wil je daarmee aan de slag? Er komen de komende jaren subsidiemogelijkheden aan waarvan onder andere corporaties gebruik kunnen maken. Lees er meer over op Aedes.nl.

Foto's: Yolanda Visser

Wil je elk kwartaal Aedes-Magazine in jouw inbox?

Gerelateerde artikelen