Commentaar

‘Renovatie en onderhoud doe je samen’

Martin van Rijn, voorzitter

  1 minuten leestijd

Martin van Rijn

Er zijn honderdduizenden nieuwe huizen nodig. Om alle mensen die geen betaalbaar huis kunnen vinden niet in de kou te laten staan. Ik vertel u niks nieuws en we weten dat al best een tijdje. Gelukkig wordt er weer naar corporaties gekeken om hieraan een grote bijdrage te leveren.

Heel bewust sprak minister De Jonge recent in de Kamer dan ook consequent over woningbouwcorporaties. En corporaties staan klaar om hun nieuwbouwproductie te verhogen, liever gister dan vandaag.

Natuurlijk zien en merken ook wij de veelbesproken tegenwind: hogere bouwkosten, een hogere rentestand, economische krimp en investeerders die waarschuwen zich terug te trekken. Maar we mogen ons hierdoor niet uit het veld laten slaan. Zo snel mogelijk nieuwe huizen bouwen is geen keuze. Het is een dure verplichting.

Die voelen wij voor al die mensen die zijn aangewezen op een betaalbare huurwoning. Corporaties willen én kunnen juist voor hen stevig investeren. Ook tegen de conjunctuur in; dat is bij uitstek het unieke van corporaties.

‘Renovatie en verduurzaming vraagt rekening houden met de wensen van huurders’


Goede en noodzakelijke plannen, maar we moeten wel de vakmensen hebben die deze verduurzamingslag kunnen uitvoeren, naast het reguliere onderhoud. De materialen moeten allemaal tijdig leverbaar zijn. Het vraagt van corporaties dat zij partnerschappen vormen met ketenpartners zoals bouw- en installatiebedrijven, dakdekkers en aanbieders van zonnepanelen of warmtepompen.

Het zogeheten resultaatgericht samenwerken biedt bedrijven de structuur om met elkaar te zoeken naar de slimste oplossingen en innovaties. Door langdurige verbintenissen met leveranciers aan te gaan, heb je als corporatie minder last van tekorten aan menskracht. Doordat de partners zeker zijn van doorlopende opdrachten, lukt het ze ook beter de benodigde arbeidskrachten aan zich te binden.

‘Resultaatgericht samenwerken biedt structuur voor de slimste oplossingen’


Zo blijkt ook bij onderhoud en renovatie dat meer en meer samenwerken met andere partijen noodzakelijk is om de uitdagingen voor de toekomst aan te kunnen. Gelukkig zijn dat uitdagingen waar we gewoon heel goed in zijn. Ervaring genoeg!

Foto: Phil Nijhuis

Wil je elk kwartaal Aedes-Magazine in jouw inbox?

Gerelateerde artikelen