Net als in de rest van het land is op het eiland Goeree Overflakkee in Zuid-Holland de toenemende vergrijzing een bron van zorg. Een campagne moet bewoners verleiden om op tijd na te denken over hun toekomst. Een lastig dilemma, ook voor de RvC van Oost West Wonen, is dat er te weinig seniorenwoningen zijn.
Ambassadeur Hans Bechtum van de campagne De Goede Nieuwe Tijd op het eiland Goeree Overflakkee gaf zelf het goede voorbeeld. Al op zijn 55ste dachten hij en zijn vrouw na over hoe ze samen oud wilden worden.
Bechtum, huurder van Oost West Wonen en lid van huurdersvereniging Goedereede, verhuisde 15 jaar later naar een woning voor senioren in een ander dorp, vlakbij zorgvoorzieningen en de zee. Zijn vrouw had er eerst moeite mee om 7 kilometer verderop opnieuw te beginnen. ‘Maar we zijn blij dat we de stap hebben gezet.’
Zelf regie pakken
De toenemende vergrijzing en de zorg die steeds meer onder druk staat, vragen net als in de rest van het land om een oplossing. Op het eiland Goeree Overflakkee – met ruim 50.000 inwoners – hebben partners in wonen, zorg en welzijn samen met de gemeente de handen ineengeslagen om bewoners beter te kunnen ondersteunen. Onderdeel van de samenwerking is de campagne De Goede Nieuwe Tijd: ambassadeurs verleiden hun eilandgenoten om op tijd na te denken over hun toekomst en waar mogelijk zelf de regie te pakken.
Marleen van de Kamp, directeur-bestuurder van corporatie Oost West Wonen, vindt de samenwerking in de keten wonen, zorg en welzijn een goede zaak. In 2050 is een kwart van de bewoners op het eiland 65 jaar of ouder. Niet alleen huurders worden ouder en hebben vaak meer zorg nodig. De vergrijzing raakt iedereen: buren, familieleden, vrijwilligers, mantelzorgers, professionals.