Volgend artikel
Aedes-Magazine editie 4-2022

Slimmer en beter voor elkaar

Vernieuwende praktijkvoorbeelden

2 minuten leestijd

Woningcorporaties werken aan goed en betaalbaar wonen in Nederland. Dat doen zij door samen te werken en te innoveren. Dit keer voorbeelden van Waterweg Wonen, Mooiland en Mitros

Prettig wonen

Illustratie: Wolter Top

Als je ouder bent en je woont alleen in een appartement dan kan het zomaar zijn dat dingen niet meer vanzelf gaan en eenzaamheid op de loer ligt. In Vlaardingen hebben ze daar wat op gevonden: in 3 flats heeft Waterweg Wonen in 2019 woningen beschikbaar gesteld aan bewoners.

Die gebruiken zij om elkaar te ontmoeten en gezellige dingen te doen zoals koffiedrinken, samen eten of spelletjes doen. Dit gebeurt met ondersteuning van een coach. Door elkaar te leren kennen, te weten waar of bij wie je moet zijn als je ergens hulp bij nodig hebt, is een gevoel van saamhorigheid ontstaan. Soms is hierdoor professionele hulp zelfs helemaal niet nodig. 

De bewoners zijn heel blij met Prettig wonen, een gezamenlijk initiatief van Huurdersraad Waterweg Wonen, gemeente Vlaardingen, Minters, woningcorporatie Waterweg Wonen, ROG plus en zorgverzekeraar DSW. De organisaties bekijken hoe het project uitgebreid kan worden. 

Meer informatie?
Mail gebiedscoördinator Ingrid van den Berg of consulent beheer Stephan Oosterwijk.

Waterweg Wonen heeft samen met bewoners ook een film gemaakt: Wat betekent Prettig Wonen voor bewoners? Bekijk de film op de website van de corporatie via de link.


Badkamer van petflessen

Illustratie: Wolter Top

Bij de renovatie van 36 seniorenwoningen in Haps plaatst Mooiland in de badkamers wandpanelen die voor 75% zijn gemaakt van gerecyclede petflessen. In elke badkamer zijn 6.850 petflessen verwerkt. In het renovatieproject is de milieu-impact leidend.

Bouwbedrijf elk® voorziet alle daken van hergebruikte keramische dakpannen en geïsoleerd met biobased producten. De vloerisolatie bestaat uit schelpenzand. De voor- en achterdeuren worden niet vernieuwd, maar hersteld. De keukens krijgen geen traditionele tegelwand, maar een losmaakbare wand van gerecyclede panelen.

De woningen voldoen straks aan de hoogste eisen op het gebied van isolatie en energieverbruik en hebben dan label A. Met de totale renovatie in Haps zijn straks 8.600 bomen aan CO2-uitstoot bespaard vergeleken met een traditionele renovatie.

Meer informatie?
Mail Norbert Puttman van Mooiland. 


Voorrang op een huis

Illustratie: Wolter Top

Verplegend personeel, leraren, politieagenten: het zijn allemaal vitale beroepen waarvoor de stad Utrecht hard mensen nodig heeft. Deze doelgroep kreeg daarom een streepje voor bij het toewijzen van woningen in wooncomplex De Generaal van Mitros in Utrecht.

Het is voor het eerst dat deze groep in Utrecht met voorrang in de nieuwbouw komt te wonen. De 80 twee- en driekamerappartementen liggen in de nieuwe wijk Het defensieterrein, waar nu en de komende jaren volop gebouwd wordt.

Iris Sophie Rook, projectleider woonconcepten bij Mitros: ‘In De Generaal wonen straks mensen met een vitaal beroep samen met buren die begeleid worden door Timon en het Leger des Heils. In de aanloop naar dit project hebben we nauw samengewerkt met de Gemeente Utrecht, Het Vierde Huis en beide zorgorganisaties. Alle bewoners samen vormen een woonvereniging waarbij ontmoeting wordt ondersteund door een community coach.’

Meer informatie?
Mail Anemoon van Dijk, manager Wonen bij Mitros.