Binnenkijken

‘Zo help je 2 mensen aan een huis, wat een uitkomst!’

Tirza van Rooij (24) en Eveline Krijbolder (27) in Den Haag

  1 minuten leestijd

Op basis van een friends-contract delen Tirza van Rooij en Eveline Krijbolder een sociale huurwoning van woningcorporaties Staedion.

‘In je eentje geschikte woonruimte vinden is niet te doen. Of je komt in een krot of je betaalt je helemaal scheel. Echt een mooie oplossing van Staedion’, vindt Eveline. 

Staedion biedt voor het nieuwbouwcomplex Elara in de Haagse wijk Binckhorst 25 woningen aan met een friends-contract. Wie op die manier huurt, behoudt zijn of haar inschrijfduur bij Woonnet Haaglanden. Tirza en Eveline zijn gematcht op basis van een vragenlijst en een speeddate, georganiseerd door Staedion en begeleid door een relatiebemiddelingsbureau. De kandidaat met de langste wachttijd maakt de keuze voor de medebewoner.

‘Twee avonden per week eten we samen’


Tirza en Eveline delen een huurwoning van Staedion

‘Tijdens die date was meteen een klik’, zegt Tirza. ‘We delen dezelfde lifestyle. Ik ben net afgestudeerd en gestart als projectmedewerker bij de politie. Eveline volgt de masteropleiding bekkenfysiotherapie en begeleidt vrouwen bij het sporten voor en na de bevalling.’

Sinds afgelopen juli delen de 2 een mooie woning op 14 hoog, met een prachtig uitzicht over Den Haag. Afspraken over de verdeling van huishoudelijke taken hebben ze niet gemaakt. De enige afspraak die staat, is dat de persoon met de kleinere slaapkamer iets minder huur betaalt. Tirza: ‘2 avonden per week eten we gezellig samen. Ik heb niet alleen een huisgenoot, maar ik kreeg er ook een vriendin bij.’

Op Aedes.nl vind je bij het onderwerp Aandachtsgroepen meer praktijkvoorbeelden over het huisvesten van jongeren.

Of bekijk de handreiking friends-contracten die Platform31 heeft gemaakt.

Tekst: Martijn Houwerzijl, foto: Frank Jansen

Wil je elk kwartaal Aedes-Magazine in jouw inbox?

Gerelateerde artikelen