Column

Waarde voor mensen

Bothilde Buma, directeur-bestuurder bij Woonservice in Westerbork

 1 minuten leestijd

Bothilde Buma

‘Jij bent ook altijd zo waardengedreven!’ (De geïrriteerde toon mag je er zelf bij denken). Hij zei het echt, een van mijn vroegere bestuurders. Ik schrok even. Oeps, daarvoor was ik blijkbaar niet aangenomen…

In onze sector weten we meteen waarover we het hebben, als het over waarde gaat. Als ik daar mijn controller over spreek, kan hij moeiteloos onze verschillende waarden opsommen: bedrijfswaarde, WOZ-waarde, beleidswaarde, marktwaarde in verhuurde staat… Al met al een stuk of 10, 11, zo uit zijn mouw geschud.

We weten er wel raad mee, met waarden. Dat moet ook, want er hangt nogal wat van af. En het staat zo mooi op de jaarrekening. We zijn alweer rijker geworden! Lang leve de waarde!

Helaas geeft dat ook al jarenlang het beeld van steeds rijkere corporaties die op het geld zouden zitten.

‘Geld en stenen zijn de middelen waarmee we waarde toevoegen’


Inderdaad, we zijn van het geld. Veel geld en vooral veel stenen. Het zijn de middelen waarmee we waarde kunnen toevoegen. Waarde voor mensen welteverstaan. Toch jammer, dat we dat niet terugzien op de jaarrekening. Wel merken we het aan de bewoners. Aan de omgeving. Aan de leefbaarheid.

Ik stel voor dat we een twaalfde waarde ontwikkelen: de Maatschappelijke Waarde. Die is niet in geld uit te drukken, maar in de impact die we maken. En dan vragen we niet de accountant om de jaarrekening te controleren, we vragen huurders en samenwerkingspartners hoe wij het doen. Oh wacht, dat doen we al! Met de visitatie, eenmaal per 4 jaar. Dat hebben we dus ook al geregeld. Check.

‘Toch jammer dat we waarde voor mensen niet terugzien op de jaarrekening’


Dit biedt kansen: we stoppen met onze OOB-status (een Organisatie van Openbaar Belang zijn kost alleen maar tijd en geld, levert niets op), met het jaarlijkse feest van vastgoedwaardering (kost tijd en geld, én onze woningen worden er niks beter van). In plaats daarvan vragen wij onze samenwerkingspartners naar de maatschappelijke waarde die we toevoegen. Dat geeft ons richting en focus op waartoe wij op aarde zijn. En we houden geld over om nóg meer impact te maken, voor onze huurders.

Waarde(n)vol werk dus, dat corporatiewerk. Had-ie toch gelijk, die bestuurder. Ik heb er maar mijn vak van gemaakt.

Lees ook eens de Aedes-lezing ‘Een plek die je helpt om te groeien’ en ’Sociale volkshuisvesting gaat om mensen niet om stenen’.

Met een jaarlijks terugkerende lezing wil Aedes meer recht doen aan de waarde van wonen.

Foto: Joas Deinum

Wil je elk kwartaal Aedes-Magazine in jouw inbox?

Gerelateerde artikelen