Digitaal is mijn taal. Digitaal heeft voor mij en voor vele blinden met mij de poorten naar de wereld geopend. Er zijn handige aanpassingen voor computers en smartphones op de markt. Ik kan teksten laten voorlezen of ze laten weergeven in braille. Het is waanzinnig.
Ik ben nog elke dag verbijsterd over de mogelijkheden. Ik kan alle kranten lezen die ik wil, ik kan duizenden euro’s overmaken naar wie ze maar wil hebben, ik kan horen wat voor weer het in Melbourne wordt, of in Cothen of op Kaap de Goede Hoop. Er zitten miljoenen hoeken in mijn broekzak, ik kan radio luisteren tot ik stokdoof ben, pizza’s bestellen tot ik geen pap meer kan zeggen.
Maar! Er is een behoorlijke maar in deze zee aan mogelijkheden. De bouwer van een site of app dient wel rekening te houden met het feit dat ik geen afbeeldingen kan lezen.
Stel je een internetsite, bijvoorbeeld de site van een woningbouwcorporatie, eens voor als een gebouw. Ik kom binnen in de centrale hal. Ik vind daar heel veel deuren. Op al die deuren staan plaatjes. Op die plaatjes staat wat zich in de ruimte achter de deur bevindt. Maar als je die plaatjes geen naam geeft, dan lees ik niet meer dan: deur, deur, deur, deur. Ik open vervolgens een willekeurige deur. Ik betreed een ruimte met nog meer deuren.
‘Door spacer.gif ga ik naar binnen’
En in die ruimte zijn weer deuren waar ook niks op staat.
Toegankelijkheid is het labelen van deuren. Met begrijpelijke teksten natuurlijk. Soms kom ik deuren tegen waar teksten als light-arrow.gif, button2.jpg of spacer.gif op staan.
Ik ga door spacer.gif naar binnen, ik kom bij greenarrow.jpg en redarrow.jpg en het enige dat ik lees is: u bent nu hier. Hier. Waar is hier? Ik scroll naar boven en onder, niets. ik ben hier. Ik ga terug naar de vorige ruimte en probeer een andere deur, deze heet ibpgwacl21.php. Ik voel leegte onder mijn vingers, mijn computerstem zwijgt.
Ik ben het zat. Ik verlaat het gebouw door de nooduitgang, alt-f4.
Dus, mensen, denk er aan, als je de blinde huurders niet wilt laten verdwalen in het huis van de corporatie, label je deuren, voeg afbeeldingsbeschrijvingen toe aan al je foto’s en stel je bij alles wat je op de site zet de vraag: Is dit makkelijk leesbaar?
Tips voor toegankelijke websites vind je op www.accessibility.nl.
fOTO: WERRY CRONE