Volgend artikel
Aedes-Magazine editie 2-2022

Slimmer en beter voor elkaar

Vernieuwende praktijkvoorbeelden

Slimmer en beter voor elkaar

2 minuten leestijd

Woningcorporaties werken aan goed en betaalbaar wonen in Nederland. Dat doen zij door samen te werken en te innoveren. Dit keer voorbeelden uit Vlaardingen, Zoetermeer en Arnhem.

Brand bij je thuis 

Wat gebeurt er als er brand uitbreekt in je huis? En wat moet je doen om brand te voorkomen? Inwoners van Vlaardingen konden dat een paar maanden gratis ervaren in een speciale ‘belevingswoning’.

In een leegstaande woning van Waterweg Wonen richtte de brandweer een speciale tentoonstelling in. De corporatie vindt brandveiligheid belangrijk en werkt daarom regelmatig samen met de brandweer om mensen bewust te maken van de mogelijke gevaren in hun huis.

In de belevingswoning konden bezoekers een verbrand huis ruiken, zien en ervaren. Ze luisterden naar verhalen van mensen die een woningbrand hadden meegemaakt. En met een virtual reality-bril speelden ze verschillende scenario’s na. Zo konden ze op een speelse manier ontdekken waar ze thuis op moeten letten om brand te voorkomen.

Meer weten? Mail Carla Loos.
Kijk ook eens bij het onderwerp brandveiligheid op Aedes.nl

Naar een kleinere woning door seniorenmakelaars

Je kinderen zijn volwassen en wonen op zichzelf. En eigenlijk zou je wel willen verhuizen, maar je weet niet hoe. Sinds 2019 bieden in Zoetermeer 2 seniorenmakelaars in zo’n situatie praktische hulp. Ze werken in dienst van de corporaties Vidomes, De Goede Woning en Vestia.

Inmiddels zijn er met hulp van de seniorenmakelaars 80 huurders verhuisd naar een kleinere en beter passende woning. En zijn er evenzoveel eengezinswoningen beschikbaar gekomen voor gezinnen.

De corporaties hebben daarom besloten de seniorenmakelaars blijvend in te zetten. Karen Simon, seniorenmakelaar: ‘Het is heel dankbaar werk! Een van de mooiste reacties kwam van een huurder die na haar verhuizing zei dat ze spijt had dat ze dit niet 10 jaar eerder had gedaan. Ze was zo blij dat ik haar nu eindelijk over de drempel had geholpen.’

Ook in Leidschendam-Voorburg en Delft zijn seniorenmakelaars actief voor de gezamenlijke corporaties.

Meer weten over de seniorenmakelaars? Mail Maud Brugman

Meer weten over het werk in Zoetermeer? Mail Karen Simon.
Kijk ook eens bij het onderwerp ouderenhuisvesting op Aedes.nl

Wedstrijd energie besparen 


Wie kan de meeste energie besparen? Bewoners van de wijk Presikhaaf in Arnhem namen het tegen elkaar op in een wedstrijd uitgeschreven door woningcorporatie Portaal en de gemeente.

Voorafgaand aan de wedstrijd kregen de deelnemers een persoonlijk coachingsgesprek en de gemeente deed een besparingskit cadeau, met daarin een led lamp, douchetimer en nog wat simpele en handige items.

Verder gingen de deelnemers, 2 maanden lang, geheel op eigen kracht de strijd aan. In totaal bespaarden de deelnemers 2.546 kilogram CO2. Dat staat gelijk aan wat 116 bomen per jaar aan CO2 opnemen. De meest actieve deelnemers lukte het om hun energieverbruik met maar liefst 65% te verminderen. Zij kregen mooie prijzen aangeboden.

Woningcorporatie Portaal en de gemeente helpen Arnhemmers energie te besparen vanwege klimaatdoelstellingen maar ook om energiearmoede te voorkomen. Huurdersorganisatie Portaal Arnhem is enthousiast over de wedstijd: ‘Het laat zien wat je vrij eenvoudig zelf kunt doen om je energieverbruik omlaag te brengen.’

Meer weten? Mail Martine Wielaard.
Lees ook het artikel Energie besparen met Meters Maken op Aedes.nl.

illustraties: wolter top