Woningcorporaties werken aan goed en betaalbaar wonen in Nederland. Dat doen zij door samen te werken en te innoveren. Dit keer voorbeelden uit de regio Gooi- en Vechtstreek, Dordrecht en Brabant.
Wooncoach voor ouderen
In de regio Gooi en Vechtstreek krijgen alle huurders vanaf 65 jaar van hun corporatie een uitnodiging voor een vrijblijvend gesprek met een wooncoach. En er is één aanspreekpunt waar zij altijd terecht kunnen met vragen over wonen. Vanuit zes corporaties voerden 13 wooncoaches sinds oktober 2019 meer dan 300 gesprekken, deels online door corona.
Zo lang mogelijk veilig blijven wonen
Projectleider Adelheid Ossewaarde is er trots op. ‘De
reacties zijn erg enthousiast.’ Ouderen weten niet altijd wat er mogelijk is om zo lang mogelijk
veilig in hun eigen huis te kunnen blijven
wonen of misschien verhuishulp te krijgen. De wooncoach is een initiatief van de Regio Gooi en
Vechtstreek, de woningcorporaties en de gemeenten in de regio met steun van de provincie.
Meer weten? Mail Adelheid Ossewaarde of kijk op de website van Wooncoach.
Zelfstandig dankzij domotica
Twee woningen van Trivire in Dordrecht zijn uitgerust met diverse sensoren. Dankzij die domotica kunnen hier twee cliënten van het Leger des Heils wonen met begeleiding op afstand. ‘Zo kunnen we iets betekenen voor mensen met een psychiatrisch of verslavingsverleden die anders de stap naar meer zelfstandigheid niet kunnen maken’, zegt Wieteke Hassing van Trivire.
De corporatie heeft deze pilot aangemeld voor de Aedes-innovatieboost om er extra denkkracht bij te krijgen en de ervaring uiteindelijk weer breed toepasbaar te maken voor andere corporaties.
Lees de whitepaper over dit project op www.aedes.nl/innovatieboost.
Tweede leven voor blijvertjes
Waarom zou je spullen en materialen uit slooppanden zomaar weggooien? Bij BrabantWonen krijgen gebruikte spullen zoals kranen, sloten, spiegels en leuningen een tweede leven. ‘Natuurlijk pas nadat ze grondig zijn schoongemaakt, nagekeken en opgeknapt’, zegt Joris van Lokven, manager Dagelijks Onderhoud over deze ‘blijvertjes’.
De Brabantse corporatie doet dat samen met sloopbedrijf A. van Liempd en de technische groothandel Mastermate. Het sloopbedrijf ‘oogst’ en registreert de materialen bij de slooppanden en knapt ze op. De groothandel zorgt voor de opslag en levert de blijvertjes aan de corporatie.
Van Lokven: ‘Als we iets moeten repareren of vervangen bij een huurder in huis dan kijken we eerst of we een blijvertje in voorraad hebben. Pas als dat niet zo is, gebruiken we iets nieuws.’ Zo zorgt BrabantWonen voor minder afval en bespaart op grondstoffen.
Meer weten over tweede leven voor blijvertjes? Mail Joris van Lokven.
Illustraties: wolter top