Slimmer en beter voor elkaar

Vernieuwende praktijkvoorbeelden

Woningcorporaties leggen steeds vaker hun oor te luister bij bewoners. Dit leidt tot draagvlak, sociale cohesie en betere resultaten. En tot goede ideeën, zoals deze voorbeelden laten zien in Eindhoven, Schagen en ’s-Hertogenbosch.

  2 minuten leestijd

KringSloopWinkel

Eindhoven

Buurtkeet on tour

Schagen

Woonerf 2.0

’s-Hertogenbosch

KringSloopWinkel

Woningcorporatie ‘thuis opende in ’t Ven in Eindhoven een tijdelijke KringSloopWinkel. Bewoners van gerenoveerde woningen in de wijk kunnen er gratis spullen uitzoeken. Die komen uit woningen die plaats gaan maken voor nieuwbouw.

Aanleiding voor de KringSloopWinkel was de vraag van een bewoner van een gerenoveerde woning of hij een deur uit een sloopwoning mocht hebben. Dat is handig omdat de maten van deze 70 jaar oude woningen niet standaard zijn. In de ‘winkel’ kunnen bewoners van alles gratis uitzoeken voor hun woning: deuren, rookmelders, trapleuningen, kasten, lampen en nog meer.

‘Zo dragen we door hergebruik bij aan duurzaamheid en zorgen we ook nog voor een voordeel in de portemonnee van onze huurders’, zegt Matthijs Hulsbosch van ’thuis. De winkel blijft open tot de spullen op zijn.

Illustratie kringsloopwinkel

Meer informatie?
Mail Roland Otto, gebiedsregisseur ’t Ven.

Buurtkeet on tour

Ontdekken wat bewoners vinden van hun woning, hun buurt en luisteren naar hun ideeën. Dat is de gedachte achter de tour die Buurtteam Schagen e.o. maakt met een keet van woningcorporatie Wooncompagnie.

‘We zijn regelmatig in de wijk, maar daar merken de bewoners niet altijd iets van’, zegt buurtbeheerder Beb van den Corput. ‘Onze kleurrijke buurtkeet is een mooie manier om op vaste tijden en plekken laagdrempelig en zichtbaar te zijn in de wijk.’

Het team nodigde alle 3.900 huurders in de regio uit voor een bezoek aan de huiselijk ingerichte keet. Een mooie aanleiding om op een persoonlijke manier met bewoners in gesprek te gaan. Wat vinden ze van de woning en woonomgeving? Hoe kijken ze aan tegen de buurt? Wat gaat er goed en wat kan er beter? Buurbeheerders Beb, Barbara en Fred merken dat de bewoners hun initiatief erg waarderen.

Illustratie buurkeet

Meer informatie?
Mail Nanda Buijs, communicatieadviseur bij Wooncompagnie.

Woonerf 2.0

In de Groote Wielen in ’s-Hertogenbosch bouwen woningcorporaties Zayaz en JOOST samen met de bewoners de nieuwe woonbuurt STEK: 205 modulaire houten erfwoningen verdeeld over 12 erven. Ieder erf vormt een eigen gemeenschap in een groene omgeving.

De bewoners krijgen veel ruimte om met erfgenoten onder begeleiding het erf te bedenken en te onderhouden. Ze kunnen bijvoorbeeld samen groenten verbouwen, ontmoetingsplekken creëren en kinderen de ruimte geven.

De bewoners hebben bewust gekozen voor deze duurzame buurt en de woon- en samenlevingsvorm. Van hen wordt betrokkenheid verwacht bij de buren en de woonomgeving. Maak er een plek van om te genieten met de buren. Half april zijn aan de eerste bewoners de sleutels uitgereikt en is de inrichting van de eerste erven in volle gang.

Illustratie de stek

Meer informatie?
Mail naar STEK.
Of volg de ontwikkelingen in STEK op de website van Groote Wielen.

Illustraties: Wolter Top

Wil je elk kwartaal Aedes-Magazine in jouw inbox?

Gerelateerde artikelen