Waarom zou je als woningcorporatie zelf het wiel uitvinden, terwijl je collega’s dat al hebben gedaan en jou bovendien graag willen vertellen hoe? Met die gedachte als uitgangspunt werken 15 Twentse corporaties al een jaar of 15 samen in het netwerk WoON Twente. Ook op het gebied van verduurzaming.
‘Aanvankelijk ging het vooral om elkaar ontmoeten en kennis, informatie en ervaring te delen’, zegt Wilma van Ingen, directeur-bestuurder bij Domijn in Enschede en voorzitter van WoON Twente.
‘Maar we merkten dat er steeds meer vraagstukken kwamen waarmee we samen echt verder konden komen dan ieder voor zich. Zoals duurzaamheid, dat een steeds belangrijker onderwerp werd. Daardoor groeide het besef dat we meer zouden moeten samenwerken, waarbij Aedes ook vaak een partner is. Samen ben je misschien soms wat trager, maar uiteindelijk kom je wel verder.’
‘We delen kennis en ervaring op een structurele manier’
‘In de werkgroep Duurzaamheid van WoON Twente zitten veel bevlogen mensen’, vult directeur-bestuurder van Woningstichting Tubbergen Hanneke de Rijter aan. ‘Daar kwamen al veel mooie initiatieven en pilots uit voort. Maar die bleven vaak beperkt tot één corporatie. We wilden graag dat anderen ook aanhaakten en zochten een samenwerkingsmodel om de verduurzaming bij alle corporaties gezamenlijk te versnellen.’
Donutmodel
De werkgroep Duurzaamheid van WoON Twente baseert zich op het zogenoemde
donutmodel van de Engelse econoom Kate Raworth. Dit beschrijft de maatschappij als een donut. Het
model geeft een bandbreedte aan tussen de minimale
levensbehoeften van mensen in de binnenste ring van de donut en de maximale ecologische belasting
van de planeet in de buitenste. Daartussenin zit de ruimte waarin we kunnen voorzien in de behoeften
van iedereen.
Binnen die bandbreedte moet naar passende oplossingen voor verduurzaming worden gezocht. WoON Twente gebruikt het model vanuit het besef dat niet iedere corporatie hetzelfde kan doen en bereiken op het gebied van duurzaamheid. Maar in dit model kan iedereen wel zichtbaar maken wat voor hen binnen de bandbreedte het maximaal haalbare is.
Koplopers, volgers en peloton
WoON Twente vertaalde het donutmodel in een eigen aanpak.
Hanneke de Rijter: ‘Op 6 duurzaamheidsthema’s kennen we koplopers, snelle volgers en het peloton.
Koplopers pakken een thema als eerste op
en steken de meeste tijd en energie in onderzoek en pilots.’