Volgend artikel
Aedes-Magazine editie 2-2022

Column

‘Zo houdt hij het leefbaar’

Vincent Bijlo, cabaretier en schrijver

2 minuten leestijd

Aardige man ja, verdomd aardig. Kwiek, joviaal, geestig, monter, gulle lach, niks op aan te merken in de omgang. Vriend van het volk, tuurlijk, het volk verdient alle ruimte om iets van het leven te maken. Succes, is zijn heilige overtuiging, is een keuze. Je moet mensen zo weinig mogelijk in de weg leggen, dan kunnen ze zich optimaal ontplooien.

Hij zit in de plaatselijke politiek, voor Leefbaar. Vroeger voor de VVD, maar toen die een draai maakte in het windmolenstandpunt en opeens vóór werd, vertrok hij met de noorderzon en richtte zijn eigen Leefbaar op.

Hij zit in de plaatselijke politiek, voor Leefbaar

Hij heeft het goed gedaan bij de gemeenteraadsverkiezingen. Zijn fractie zit met 3 man in de raad en hijzelf heeft het geschopt tot wethouder. Hij moest daarvoor wel zijn baan als projectontwikkelaar opgeven. Maar – en dat zei hij natuurlijk nooit hardop – deze mooie, altruïstische functie bood hem misschien wel nieuwe mogelijkheden.

Nu ligt er een woningbouwopgave. Er moeten 2.000 woningen verrijzen aan de westkant van het dorp. Met 30% sociale huur, conform de landelijke norm van de minister van Mondkapjes. Dat laatste vindt hij, met gegronde redenen, géén goed idee. Middenhuur, niks mis mee, hogere koopsegment, uitstekend, maar 30% sociale huur, dat is too much. Daar is, gezien de bevolkingssamenstelling van zijn gemeente, geen draagvlak voor.

Sociale huur verwordt maar al te vaak – en hij kan het weten: tijdens een stage woonde hij ooit 3 weken in de Schilderswijk in Den Haag – sociale huur verwordt maar al te vaak tot asociale huur. Overbewoning, abnormaal gedrag, illegale onderverhuur, dat soort praktijken dient de gemeente niét te faciliteren. Met de grote pluimveehouderijen in het buitengebied heeft hij al Tokkies genoeg.

Dit is nou echt een kolfje naar zijn hand

Daarbij komt dat middenhuur en duurdere koop veel meer oplevert. Want als de gemeente ergens behoefte aan heeft om de boel vitaal te houden, dan is het wel aan kapitaalkrachtige inwoners.

Dit is nou echt een kolfje naar zijn hand. Hij kent nog wel een paar mannen, aannemers en ex-collega’s, die hem in zijn campagne door dik en dun gesteund hebben, die geknipt zijn voor deze opdracht. Korte lijntjes, aanbestedingen omzeilen is heel makkelijk. Je knipt de opdracht gewoon in heel kleine stukjes. Nee, laat dat maar aan hem over, zo houdt hij het leefbaar.

foto: werry crone