Volgend artikel
Aedes-Magazine editie 2-2021

Slimmer en beter voor elkaar

Vernieuwende praktijkvoorbeelden

2 minuten leestijd

Woningcorporaties werken aan goed en betaalbaar wonen in Nederland. Dat doen zij door samen te werken en te innoveren. Dit keer voorbeelden uit Enschede, Assen en noordelijke Randstad.

Warm wonen, koel slapen

Maar liefst 90 procent van de mensen slaapt graag met de ramen open. Dat gegeven zette ze bij Domijn aan het denken. Want waarom zou je dan een woning van boven tot onder hoogwaardig isoleren om overal de warmte binnen te houden?

Uit die gedachte ontstond het proefproject ‘thermisch compartimenteren’ samen met Hogeschool Saxion en subsidie van het ministerie van EZ. In vier woningen in Enschede voor huishoudens met één- of twee personen zijn alleen de leefruimten, de woonkamer en de keuken goed geïsoleerd. Bij de andere kamers gebeurde dat niet. Dat bespaarde veel materiaal, tijd en kosten. Nu na een jaar blijkt dat deze woningen meer energie opleveren dan ze gebruiken. Voor Domijn reden om verder te testen en bijvoorbeeld te kijken of het concept ook werkt voor grotere huishoudens.

Meer weten? Mail Pascal ten Berge, projectleider bij Domijn.


Tante Co vraagt

Welk koekje eet u het liefst bij de koffie? Welk kunstwerk zou u het mooist vinden bij de ingang? Zo maar een paar vragen die Tante Co kan stellen aan bewoners van drie ouderencomplexen van Actium. Tante Co is een interactief scherm dat eenvoudig te bedienen is.

Actium heeft de schermen op proef in de algemene ruimtes geplaatst. De corporatie wil op deze veilige manier in gesprek blijven met de bewoners over hun directe woonomgeving. ‘We willen van bewoners graag weten wat hun gelukkig maakt’, zegt Jos Kruit teammanager Wijken bij Actium. ‘Deze inzichten proberen we vlot te vertalen in oplossingen, zodat bewoners ook echt inspraak ervaren. Het is tenslotte hun thuis.’

Meer informatie?  Mail Jos Kruit van de Actium.

Inspectie woningen op afstand

Met beeldherkenning op afstand via satellietbeelden en foto’s vanuit vliegtuigen en drones gaat de Alliantie samen met Spotr.ai jaarlijks de onderhoudstoestand van de eigen huurwoningen in kaart brengen. Dat scheelt veel inspectie op locatie.

Met deze innovatieve manier van werken is namelijk op afstand te bepalen of een woning bijvoorbeeld is verzakt, een schilderbeurt nodig heeft of extra isolatie. Spotr.ai digitaliseert, verrijkt en analyseert de verzamelde vastgoeddata in een toegankelijke app met artificial intelligence. De informatie helpt de Alliantie om onderbouwde keuzes te maken in haar vastgoedstrategie. Een euro kun je maar één keer uitgeven. Maartje Brans directeur Vastgoedonderhoud bij de Alliantie: ‘Zo zorgen we voor veilige en goed onderhouden woningen voor onze huurders.’

Meer informatie? Mail Marije Spiering van de Alliantie.

illustraties: wolter top