Slimmer en beter voor elkaar

Vernieuwende praktijkvoorbeelden

Woningcorporaties werken aan goed en betaalbaar wonen. Dat doen zij door samen te werken en te innoveren. Dit keer voorbeelden uit Zaanstad, Nijmegen en Amsterdam.

  2 minuten leestijd

App tegen geldzorgen

Zaanstad

Deelwonen

Nijmegen

Tijdelijk onder dak

Amsterdam

App tegen geldzorgen

In Zaanstad is er sinds 2022 voor inwoners met geldzorgen een speciale app die ze helpt inzicht te krijgen in hun geldzaken.

De app laat zien waar ze kunnen besparen en voor welke financiële regelingen ze in aanmerking komen. Ze kunnen de app helemaal zelfstandig gebruiken of een hulpverlener mee laten kijken.

De app is een pilot in de werkplaats geldzorgen & schulden. Dat is een samenwerking van de sociale wijkteams, Parteon, Rochdale, ZVH, de gemeente, Straathoekwerk, Schuldhulpmaatje, Kredietbank Nederland en Plinkr.

PlinkR - illustratie Wolter Top

Meer informatie?
Mail Dion Heinis, beleidsadviseur bij Parteon.

Deelwonen

In Nijmegen Zwanenveld kunnen nu 3 vrienden of kennissen een kamer huren in een grotere eengezinswoning van woningcorporatie Portaal.

Samen hebben ze gemeenschappelijke voorzieningen zoals de woonkamer, de badkamer, de keuken en de tuin. Ieder heeft een eigen huurcontract en ook de energiekosten worden individueel verrekend.

Op deze manier kan Portaal door één woning om te zetten, 3 woningzoekenden een betaalbare huurwoning bieden.

Deelwonen - illustratie Wolter Top

Meer informatie?
Mail Bruno Otten van Portaal in Nijmegen.

Tijdelijk onder dak

In 2 jaar tijd vonden ruim 300 economisch daklozen tijdelijk een thuis in zo’n 150 corporatiewoningen.

Zij vinden op die manier een jaar woonrust in een sociale huurwoning die tijdelijk wordt verhuurd in afwachting van renovatie of sloop. Vanuit die rust gaan ze, onder begeleiding van de Regenbooggroep, zoveel mogelijk op eigen kracht op zoek naar een betere oplossing voor de lange termijn. Dat lukt dankzij het samenwerkingsproject Tijdelijk onder dak van de woningcorporaties de Alliantie, Lieven de Key, Rochdale, Stadgenoot, Ymere, De Regenbooggroep en de gemeente Amsterdam.

Illustratie de stek

Meer informatie?
Mail Joni Haijen, communicatieadviseur bij AFWC.
Of lees meer over Tijdelijk onder dak op de website van de Regenbooggroep.

Illustraties: Wolter Top

Wil je elk kwartaal Aedes-Magazine in jouw inbox?

Gerelateerde artikelen