Buitenkijken

Eigen Haard gaat het dak op

  1 minuten leestijd

Woningen bouwen boven op bestaande woningen levert snel extra woonruimte op, is relatief goedkoop en duurzaam: de funderingen liggen er al en er is al een locatie.

De renovatie van de Aquariusflat in Amstelveen was voor woningcorporatie Eigen Haard dé kans om een pilot optoppen in gang te zetten. Eigen Haard koos voor houtbouw, omdat het veel lichter is dan beton. De woningen zijn op maat gebouwd en hebben een bijzondere uitstraling. Naast de bouw van extra woningen heeft Eigen Haard de bestaande woningen flink verduurzaamd en opgeknapt. Aan de galerijflat zijn extra ingangen en liften toegevoegd.

Naoorlogse wijken zijn bij uitstek geschikt voor optoppen. De wijken zijn ruim opgezet. Het casco van flats uit die tijd is sterk genoeg om extra etages van licht bouwmateriaal te dragen. En er staan veel dezelfde type flats, als je eenmaal een concept hebt, kun je snel extra bouwen.

Aquariusflat Amstelveen, foto: Jaap van den Beukel

In deze aflevering van de podcastserie ‘Meer dan een huis’ praat Quintin Wierenga met Remco Bouter, manager bedrijfsvoering bij Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam, en met bouwkundestudent Nando Versteeg van de Symbiotic Urban Movement. Zij vertellen hoe optoppen bijdraagt aan snel én duurzaam meer woningen bijbouwen.

Foto: Jaap van den Beukel

Wil je elk kwartaal Aedes-Magazine in jouw inbox?