Ze moesten solliciteren om in aanmerking te komen voor een van deze zeven circulaire woningen in Enschede. Want corporatie De Woonplaats wilde zeker weten dat ze als huurders zo min mogelijk afval produceren en het klimaat zo weinig mogelijk belasten. Net als de huizen zelf.
De bouw van dit innovatieve project vroeg heel wat uitzoekwerk van De Woonplaats en de andere zeven samenwerkingspartijen. Welke materialen gebruiken we? Hoe bouwen we zo dat de woningen ook weer gemakkelijk zijn te demonteren?
‘Circulair is hier de basis’
Uit de huizen die hier eerst stonden zijn sloopmaterialen hergebruikt. Met voormalige dakisolatie is de begane grond van de nieuw huizen geïsoleerd. En voor de fundering zijn oude betonwanden gebruikt. De andere bouwmaterialen zijn zo uitgekozen dat ze over 50 jaar nog steeds herbruikbaar zijn. Behalve circulair zijn de woningen ook duurzaam en besparen ze bijna de helft van de CO2-uitstoot ten opzichte van vergelijkbare traditionele bouw.
De corporatie neemt de kennis en ervaring mee naar volgende bouwprojecten. En de nieuwe bewoners? Die kijken al uit naar het inrichten van hun gemeenschappelijke tuin. Een tuinarchitect gaat hen daarbij helpen.